Ouderschapsplan

Om jullie als ouders een inzicht te geven in veel voorkomende gevoelens van kinderen kunnen jullie deze brief lezen.

Als jullie uit elkaar gaan en wél samen ouders blijven, dan zul je nog jaren met elkaar verder moeten. Daarom is het zo belangrijk dat jullie het toekomstige ouderschap bespreken en dat er goede afspraken worden gemaakt over jullie kind(eren). Door het invullen van een checklist en door één (of meer) mediationgesprek(ken) worden jullie wensen en ideeën over het ouderschap na scheiding besproken. De gemaakte, goed werkbare en praktische, afspraken worden vastgelegd in het ouderschapsplan. Na ondertekening zijn deze afspraken ook bindend.

Maatwerk

Een ouderschapsplan is maatwerk en wordt aangepast aan jullie wensen. Hierbij mogen jullie afwijken van de juridische regelgeving.
Onderwerpen die in elk geval in het ouderschapsplan aan bod moeten komen zijn: hoofdverblijf, gezag, zorgregeling, financiën en informatie en consultatie tussen ouders. Daarnaast kan er nog van alles worden afgesproken en vastgelegd, afhankelijk van uw wensen. Zonder ouderschapsplan zal de rechtbank geen scheiding uitspreken, het is dus verplicht!

Het is heel belangrijk om met elkaar te bespreken wat jullie verstaan onder ‘het belang van de kinderen’ en het ‘samen goede ouders zijn’. De partnerrelatie is geëindigd, maar de ouderrelatie blijft. Hoe gaan jullie onderscheid maken tussen de relatie als ex-partners en de relatie die jullie hebben als ouders? Het is voor de meeste mensen hard werken en gun jezelf en de ander de ruimte en tijd om hier opnieuw invulling aan te geven.

Het boek “Scheiden met je ex, toch samen goede ouders” van Carlijne Vos (ISBN 978-90-274-9544-0) is een herkenbaar boek, makkelijk te lezen en het helpt om inzicht te krijgen in het proces van scheiden en de gevolgen voor de kinderen. Dit boek biedt ex-partners handvatten om op een prettige manier met elkaar om te blijven gaan zodat je wél samen goede ouders kunt blijven.
Ook de website van Villa Pinedo geeft veel informatie over hoe kinderen een scheiding zelf ervaren en wat zij willen meegeven aan hun ouders.

Draagkrachtvergelijking en kinderalimentatie

In mediation mogen jullie samen afspraken maken over de hoogte van de kinderalimentatie of de bijdrage aan een gezamenlijke kinderkostenrekening. Het kan soms nodig of handig zijn om ook de richtlijnen te kennen en ik kan voor jullie de officiële draagkrachtvergelijking verzorgen, volgens de TREMA-normen (en NIBUD-tabellen)zie ook verderop op deze website.

Top